(13.22.2017) Wanja fikk den dødelige diagnosen ALS for ni år siden. Mens hun legger planer for det som er igjen av livet, møter hun noen og alt forandrer seg. Det å ha en dødelig sykdom betyr ikke at livet er over. Tvert imot. For Wanja som er tidligere rusmisbruker er det en ny sjanse.
Wanja blir rusfri og kaster seg ut i en vital søken etter kjærlighet, tilhørighet og innhøsting av minner. Drømmen er å bli sett som menneske, ikke bare som pasient. VISES PÅ NRK2 15. NOV KL. 21.40.

Wanja

Wanja

PRESSEMELDING:
Bakgrunn for filmen – ALS og ME
Gjennom et innlegg på nettforumet ’Underskog’ var det Wanja Øksay som var initiativtaker til denne dokumentarfilmen. Hun visste at hun skulle dø og var redd for å ikke etterlate seg noe i denne verden når hun ble borte. Wanja har hatt et brennende ønske om å gi sykdom et ansikt. Et ansikt som ikke sitter i rullestol, er på respirator og må fortelle historien sin gjennom en rollertalker. Kanskje hennes lille historie kunne røre mennesker og vise at selv om du er syk, så er du fortsatt her, du lever fortsatt. Selv om du er syk, er du fortsatt et menneske som fortjener å bli behandlet med verdighet.
Da regissør Paulina Cervenka hørte Wanjas historie, ble hun rørt. Hun forsto at denne historien ikke kunne forbli ufortalt. Paulina har siden barndommen slitt med diagnosen ME (Kronisk tretthetssyndrom). På et nivå kunne hun derfor relatere til det å ha en diagnose som styrer livet og utfordrer ønsket om et fullverdig liv som en ’vanlig person’. Hun følte at hun kunne forstå det å ikke bli forstått og dermed ha et godt utgangspunkt for å fortelle denne historien så ærlig og bra som mulig. Paulina har utforsket tematikken ’livet før døden’, gjennom flere prosjekter og er brennende engasjert i å skape større bevissthet rundt denne delen av våre liv.
Wanja Øksøy på Dagsrevyen i 2013: https://tv.nrk.no/serie/dagsrevyen/NNFA19121613/16-12-2013#t=20m57s

Om regissøren
Paulina Cervenka er en norsk-tsjekkisk regissør og fotograf. Cervenka har tidligere regissert musikkvideoen Pay the Price for bandet Superfamily (nominert til Beste musikkvideo ved festivalen KORT, 2012). Bildene hennes har blant annet blitt publisert i VG, Aftenposten Innsikt, A-magasinet, Fanfare, =Oslo og DN. Paulina og bildene hennes er presentert i God Morgen Norge (TV2) og magasinet Fotografi. Hun studerte skuespill ved NISS og ble uteksaminert fra Bilder Nordic School of Photography i 2013. Ingen tid å miste er hennes regidebut.
Intervju med Paulina Cervenka i Aftenposten i 2013: https://www.aftenposten.no/osloby/byliv/i/RnLW/Europas-fortapte-barn
En film om balansegangen mellom liv og død
INGEN TID Å MISTE er produsert med støtte fra Norsk Filminstitutt og Fritt Ord. Filmen fikk Hederlig omtale på festivalen NordicDocs, der juryen skriver:
«Via regissørens nærhet til hovedkarakteren blir vi vitne til en uforglemmelig forandring og en unik innsikt i den usynlige sårbarheten og balansegangen mellom liv og død. Wanjas tidslinje har mange motsetninger. Regissørens skånsomme dramaturgi er både imponerende og nødvendig for å skape troverdighet om Wanjas liv, som er mer sammensatt enn fiksjon. Regissøren forteller Wanjas historie med verdighet.»

FILMFAKTA:
Sjanger: Dokumentar
Spilletid: 46 min
Regi og foto: Paulina Cervenka
Produsent: Natalya Sarch
Executive produsent: Thomas Robsahm
Klipper: Trude Lirhus

Ingunn H. Knudsen
ingunn.knudsen@motlys.com
tlf: 992 75 057

Share This